Οσομπούκο μοσχαρίσιο γάλακτος
Το οσομπούκο, (osso buco) προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και αποτελείται από δύο λέξεις: το "osso" που σημαίνει κόκαλο και το "buco" που σημαίνει οπή. Μαζί, σχηματίζουν τον όρο osso buco που μεταφράζεται ως κόκαλο με οπή. Το οσομπούκο προέρχεται από την κνήμη του μοσχαριού, η οποία κόβεται σε φέτες πάχους περίπου 3-4 εκατοστών. Κατά την κοπή, οι φέτες διαθέτουν μια οπή στο κέντρο, όπου βρίσκεται ο μυελός του οστού. Η ονομασία οσομπούκο "osso buco" είναι περιγραφική και απεικονίζει ακριβώς το χαρακτηριστικό αυτού του κομματιού. Ο μυελός που περιέχεται στο κόκαλο προσφέρει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή στο πιάτο, προσδίδοντας μια κρεμώδη και πλούσια διάσταση στη γεύση του.