Αυτή η συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια. Η πλούσια σάλτσα ντομάτας, η τρυφερό μοσχαρίσια ελιά και το κριθαράκι συνδυάζονται άψογα, δημιουργώντας ένα ζεστό και γευστικό πιάτο ιδανικό για κάθε περίσταση.
Υλικά:
- 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε μέτρια κομμάτια
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1 (400 γραμμάρια) κονσέρβα ντομάτες κονκασέ
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 6 πιπέρακια μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 300 γρ. κριθαράκι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
- Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
Οδηγίες:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-7 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τη δάφνη, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά.
- Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει καλά το μοσχάρι. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 1/2 έως 2 ώρες, ή μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει πολύ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα ταψί πυρέξ, απλώνουμε ομοιόμορφα το μαγειρεμένο μοσχάρι.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να καλύπτει το ζυμαρικό κατά 2/3.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να απορροφήσει το υγρό.
- Αφήνουμε το μοσχαράκι γιουβέτσι να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι και φρέσκο μαϊντανό.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά στη σάλτσα, όπως πιπεριές, καρότα ή μανιτάρια.
- Αν σας αρέσει η πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο τσίλι σε σκόνη ή φρέσκο τζίντζερ.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ζωμού βοδινού σας αρέσει.
Καλή όρεξη!